ACEBOP: PROTECȚIA ANIMALELOR NU SE OPREȘTE LA GRANIȚA UNIUNII EUROPENE

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) a anunțat astăzi 2 iulie 2019,  în cadrul unei conferințe de presă, înregistrarea în circuitul legislativ a proiectului de LEGE pentru asigurarea condițiilor superioare de bunăstare a animalelor vii, în timpul transportului de lungă durată înafara spațiului comunitar.

De mai bine de un an, experți veterinari din România, Germania, Australia, ONG-uri inernaționale pentru protecția animalelor – Animals International, Animals Angels, deputați, juristi din Parlament și medici veterinari care au asistat în activitatea lor la peste 50 de transporturi maritime, plus nenumărate transporturi terestre de animale, s-au implicat în elaborarea unui astfel de proiect legislativ.

Președintele  ACEBOP, dr. Mary Pană – medic veterinar, alături de domnul Prof. Dr. Adrian Oros, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari, au  făcut astăzi cunoscut proiectul de LEGE privind asigurarea condițiilor superioare de bunăstare a animalelor vii, în timpul transportului de lungă durată înafara spațiului comunitar.

“Animalele sunt ființe sensibile, cărora trebuie să le asigurăm, în călătoriile de lungă durată, cel puțin dreptul la alimentație, adăpare, repaos, igienă, servicii veterinare și ventilație corespunzătoare – pentru evitarea stresului termic. Controlul respectării condițiilor este realizat până la încărcarea animalelor și părăsirea teritoriului Uniunii Europene. Avem nevoie de mai mult, de principii internaționale. Pe timpul transportului înafara graniței UE și până la destinația aflată într-o țară îndepărtată non UE, responsabilitățile aparțin transportatorilor și/sau intermediarilor, care de multe ori, sunt din diferite țări terțe, cu legislație diferită. De asemeni, în perioada următoare, va fi inițiată și o petiție cu scopul  de a strânge cât mai multe voturi pentru susținerea aestui proiect legislativ – a susținut dr. Mary Pană – președintele ACEBOP.

În calitate de țară membră a OIE, România trebuie să respecte  exigențele acesteia – exigențe care, în relația cu alte țări terte, sunt prioritare. România, în calitate de stat membru UE, respectă și controlează prin instituțiile abilitate Regulamentul nr.1/2005 și legislația națională în domeniul bunăstării animalelor, în timpul transportului – pe teritoriul comunitar.

Standardele  Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor privind bunăstarea acestora, au un rol important în comerțul internațional, deoarece  sunt singurele standarde globale, bazate pe știință, convenite de națiunile comerciale din întreaga lume. Armonizarea măsurilor cu standardele internaționale este un principiu al Organizatiei Mondiale a Comerțului –  de a facilita comerțul sigur și de a evita barierele comerciale inutile. Acest lucru este la fel de adevărat în sectorul  măsurilor de bunastare animală.

Astazi 2 iulie, discutiile cu jurnaliștii au fost purtate în principal pe obiectivele de baza, respectiv:

  • Asigurarea asistenței sanitar-veterinare pe parcursul exporturilor de animale vii peste 1000 de capete către țări terțe, de la centrul de colectare și până la destinație;
  • Reguli de competență pentru medicii veterinari, realizate de autoritatea veterinară, instruirea acestora de către Colegiul medicilor veterinary și stabilirea unor sancțiuni, instruirea voluntară de către asociațiile de profil a fermierilor care exportă animale;
  • Includerea cheltuielilor aferente serviciilor veterinare de bunăstare și tratament în cadrul noului PNDR 2012-2027, ovinele și bovinele nefiind beneficiare de ajutoare pentru bunăstare în actualul PNDR;
  • Densitatea redusă a animalelor pe timpul transportului cu 10-15% în cazul temperaturilor, pe întreaga rută, de 26-30 grade Celsius;
  • Suspendarea transporturilor înspre țările din Golf, în perioada iunie-septembrie, când temperatura  întregistrează 35-45 grade Celsius și înlocuirea comerțului cu animale vii cu carcasa congelată.
  • Trecerea treptată de la comerțul cu animale vii la comerțul cu carne, protejând animalele de toate efectele negative ale transportului, care se reflectă în final, în calitatea cărnii. În perioada următoare va fi la dispoziția presei un studiu realizat de Animals International pe această temă.

Așa cum a fost comunicat presei prezente, proiectul va urma cursul legislativ, tradus și transmis către COPA-COCEGA, UECBV și către ONG-uri reprezentative pentru  protecția animalelor.

Proiectul de lege poate fi consultat în întregime aici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *