ACEBOP: Scrisoare deschisă și un NU hotărât privind stoparea transporturilor de animale vii

Stimate domnule Prim-ministru,

Fermierii crescători de animale de rentă sunt ingrijorați privind demersurile făcute de unii europarlamentari și ONG-uri europene pentru stoparea transporturilor de animale vii, in contextul epidemiei cu Coronavirus, COVID-19.

Este demonstrat științific că animalele nu transmit Coronavirusul.

Vă aducem la cunoștință faptul că România este singurul stat european care are in curs de adoptare un proiect legislativ cu condiții intărite de bunăstare pentru animalele vii in timpul transportului.

Am salutat cu incredere proiectul inițiat de domnii Miniștri Florin Cițu și Adrian Oros, proiect care va micșora, prin aplicarea lui, riscul ca animalele  să suporte condiții de transport sub standardele europene.

In aceași timp, am agreat Ghidul de monitorizare a măsurilor aplicate la graniță, publicat de Comisia Europeană in data de 16 martie, care cuprinde elemente importante pentru protecția comercială.

In primele zile ale epidemiei, am intâmpinat un disconfort accentuat datorită restricțiilor de pe teritoriul Ungariei privind transportul de purcei, la fel și la granița Nădlag, unde camioane cu pui de o zi au așteptat ore intregi, la cozile formate.

Odată cu stabilirea “culoarelor verzi”, situația s-a ameliorat simțitor, atât pentru animalele vii cât și pentru produsele alimentare, decizia acestei măsuri fiind intradevăr benefică pentru producători.

Evoluția situației in raport cu COVID-19 este una pozitivă, chiar dacă mai apar neclarități sau riscuri, acestea sunt punctuale și le rezolvăm printr-o bună comunicare cu Guvernul.

România este o țară  dependentă, mai bine de 70%, in domeniul agroalimentar, de celelalte state membre. In acest context, interzicerea transporturilor de animale vii ne-ar aduce mari dezechilibre economice.

Datorită evoluției pestei porcine africane și a neaplicării legii reproducției la suine, nu avem reproducție. Achiziționăm in jur de 1,5 milioane capete purcei din state membre mari producătoare, precum Germania, Spania, Danemarca, Olanda, Ungaria și milioane de pui de o zi.

In țară, intră zilnic multe transporturi cu animale vii, care ajung la destinație cu respectarea regulilor comunitare pentru bunăstarea animalelor.

Este o perioadă benefică și exporturilor de ovine și bovine către statele din Golf, ținând cont de faptul că in această perioadă nu se inregistrează temperaturi care să streseze animalele.

Respectăm bunăstarea animalelor și considerăm că treptat, printr-un plan pe 4-5 ani, vom ajunge la  plus valoarea dată de comercializarea cărnii.

Susținem poziția Comisiei Europene din Orientările privind măsurile de gestionare a frontierelor publicate la 16 martie, in care se  insistă asupra faptului că transportul de animale între statele membre  și țările din afara UE trebuie să continue, în ciuda problemelor severe impuse de epidemia actuală.

Vă rugăm, stimate domnule Prim-ministru, să ne susțineți activitatea de producători, exportatori și să nu acceptați  interzicerea transportului de animale vii.

Mulțumim pentru sprijin, asigurându-vă  de intreaga noastră considerație.

Președinte ACEBOP,

Dr. Mary-Eugenia PANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *