Luni 3 august 2020 a avut loc la sediul M.A.D.R. o intalnire de lucru organizata la cererea Aliantei pentru Agricultura si Cooperare pe subiectul cererilor de prorogare a platii ratelor la credite pentru fermierii afectati de seceta pedologica fără precedent în ultimii 50 de ani.
La aceasta intalnire au participat reprezentantii Aliantei, M.A.D.R., Ministerul Finantelor Publice, ARB (Asociatia Romana a Bancilor), BNR si reprezentantii principalelor banci comerciale cu portofoliu in agricultura. Discutiile au fost conduse de catre dl. Secretar de Stat Emil Dumitru, care a adus in discutie situatia dramatica in care se afla un numar de aproximativ 38.000 fermieri afectati de seceta la culturile de toamna . La cele 1 200 000 ha culturi de toamna afectate de seceta se vor adauga suprafete extinse cultivate in primavara 2020 (estimate de mediul asociativ la peste 1 000 000 ha).
Acest an extrem de dificil poate duce la falimentarea unui numar mare de ferme care au activitati sustenabile din punct de vedere bancar, motiv pentru care consideram ca este necesar un acord de urgenta intre societatile bancare si mediul privat agricol. Reprezentantii bancilor comerciale si-au arat disponibilitatea de a gasi solutii individuale pentru fermierii aflati in dificultate pentru ca, din pacate, o solutie general valabila, aplicabila sectorului agricol afectat de seceta, nu este reglementata la nivel legislativ.
ARB a precizat ca ordonanta care reglementeaza prorogarea platii ratelor pentru societatile cu activitati afectate de COVID19 nu este aplicabila situatie de seceta extrema. Alianta pentru Agricultura si Cooperare a solicitat in mod expres gasirea unor parghii la nivel national pentru solutionarea de urgenta a vidulului legislativ privind situatia de urgenta din agricultura declansata de seceta extrema care afecteaza anul agricol 2020 intr-un mod fara precedent.
Fermierii au depus eforturi deosebite in aceasta perioada, au pastrat acelasi numar de angajati, au contribuit la bugetul de stat si au depus toate eforturile pentru utilizarea sistemului de irigatii (acolo unde acesta a fost disponibil). Asigurarea culturilor de toamna pentru seceta s-a facut pe suprafete reduse datorita lipsei de produse dedicate acestui risc.
In acest context Alianta pentru Agricultura si Cooperare a cerut urgentarea demersurilor pentru gasirea unei solutii legale iar intalnirea de astazi face parte dintr-un sir larg de reusite pe aceasta tema. Astfel, urmare a intalnirilor reprezentantilor Aliantei cu conducerea Min. Finantelor Publice si ai ANAF s-a obtinut recunosterea cheltuielilor de infiintare a culturilor afectate de seceta si a TVA aferent dar si aplicarea unui tratament fiscal unitar la nivel national pentru fermierii aflati in aceasta situatie.
In urma intalnirii de astazi s-a concluzionat necesitatea perfectarii cadrului legislativ financiar-bancar in regim de urgenta pentru sprijinirea fermierilor aflati in dificultate, urmand ca mesajul de sustinere din partea MADR si MFP sa ajunga direct la Primul Ministru al Romaniei si catre Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.