Animals International cere infringement împotriva autorităților române

66.000 de oi au fost trimise în miezul verii în țări de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planetă, în ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul să nu părăsească România.

Într-o scrisoare recentă parvenită Animal International, ANSVSA susține că densitatea obișnuită a fost redusă cu 20% pe Al Suwaikh, vaporul reclamat. Dar dovezile prezentate deja de organizație Comisiei Europene dezvăluie că densitatea nu mai contează atunci când stresul termic depășește o anumită limită și că sute de animale au clacat la destinație. Investigatorii ONG-ului de protecția animalelor descrie ”mormanul de animale moarte” filmat la punctul de descărcare din Golf. Aceștia au surprins și oi bătute la debarcare când temperatura depășea 40°C. Chiar dacă destinația inițială era Kuweit, vaporul a făcut alte 4 opriri în Arabia Saudită, Dubai, Qatar și Oman.

Comisarul European Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea să furnizeze rapoarte zilnice de călătorie. “Aceste rapoarte nu pot fi adevărate. Al Shuwaikh este o vechitură sub standardele internaționale care de exemplu nu mai are voie să ia animale din Australia începând cu ianuarie pentru că accesul la animale este anevoios și ventilația proastă. Chiar dacă ar pune o singură oaie pe etaj, aceasta va suferi de stres termic odată ce temperatura și umiditatea cresc pe vapor. Sistemele de ventilație de pe vapoare nu sunt capable să reducă temperatura și umiditatea sub temperature ambientală. De fapt pe vapor sunt mereu cu 2 până la 6 grade mai cald decât afară. Puteau să reducă densitatea și cu 50% și  animalele tot erau expuse la condiții insuportabile de stres termic în lunile de vară de pe Marea Roșie și Golful Persic.”, a spus Gabriel Păun, Directorul UE al Animals International.

Potrivit MADR, acesta a fost primul transport. Peste un million de oi ar urma să fie în total exportate în Golf anul acesta, pe lângă alte cel puțin 1 milion exportate spre Libia și Iordania. Aceste rute expun animalele la o combinație de umiditate și căldură care pot duce la colaps, în multe cazuri oile se coc de vii în propria piele în structurile metalice ale vaporului.

Avem dovezi și filmări cu scene îngrozitoare adunate de-a lungul întregii călătorii, fără a menționa uciderea animalelor care s-a făcut fără asomare. Animalele acestea provin de pe pajiști verzi din Carpați. Un contrast inimaginabil cu locurile din Golf pe care oile trebuie să le îndure.”, a adăugat Păun.

La capătul tunelului se arată în sfârșit o luminiță. Este vorba de un proiect de lege înregistrat la Parlamentul României chiar înainte de vacanță. Proiectul prevede printre altele că exporturile vor fi interzise pe timpul verii. ”Astăzi am lansat petiția prin care toți Parlamentarii sunt rugați să susțină această lege de bun simț. Măcar atât se poate face într-o primă fază.”, a adăugat Păun.

LINK PETIȚIE: https://www.animalsinternational.org/take_action/eid-festival-2019/

Animals International a depus un raport complet de investigații la Comisia Europeană și a cerut demararea procedurii de infringement împotriva autorităților române.

Nu în ultimul rând, organizația cere Guvernului României să înlocuiască exportul de animale vii cu cel de carne congelată pentru a curma suferința inutilă a animalelor și pentru a păstra valoarea economică adăugată în România. În acest sens, organizația l-a contractat pe economistul Claudiu Cazacu care a realizat primul studiu economic prin care arată că țara noastră ar putea crea până la 5311 locuri de muncă, valoarea adăugată brută prin crearea acestor locuri de muncă fiind estimată la 46,26 milioane euro anual. Calculele sunt realizate în cazul scenariului care presupune o încetare a tuturor livrărilor internaționale (UE sau non-UE) pentru ovine și bovine în mod etapizat pe parcursul a 4 ani. Studiul integral este disponibil la cerere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *