Animals International dă în judecată Guvernul României și cere Comisiei Europene infringement

România nu poate exporta legal animale vii în zona Golfului Persic, după cum a transmis într-un comunicat de presa Organizația Animals Internațional, care anunță cu această ocazie și faptul că dă în judecată Guvernul României pentru tortură planificată asupra animalelor!

Joi dimineață, 11 iulie, la ora 8:38 Nava Al Shuwaikh a sosit în portul Midia și a început încărcarea cu oi 24 de ore mai târziu: cel puțin 70.000 de oi cu destinația Golful Persic. Regulamentul UE 1/2005 pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului nu permite transportul când în camioane sau vapoare temperatura depășește 35°C, iar decizia Curții Europene de Justiție arată că România este responsabilă de bunăstarea animalelor până la destinație. Ori la destinație sunt peste 50°C la umbră, iar studiile arată că în vehicule temperatura este mereu cu cel puțin 5°C mai ridicată.

Nava gigant este pentru prima dată în Uniunea Europeană, nu era autorizată pentru export de animale vii, dar a fost rapid și superficial inspectată personal de președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu înainte de autorizare și începerea încărcării. ”Le-am trimis luni dimineață o alertă în scris Comisarului European Andriukaitis, responsabil de bunăstarea animalelor, premierului Dăncilă, ministrului Daea și președintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu. Dăncilă a șters emailul de la mine fără să îl citească, iar Andriukaitis a trimis a doua zi o scrisoare ministrului Daea prin care îi cere să respecte legea și să nu aprobe exportul spre Golf pe timpul verii. Dar atât Daea, cât și Dăncilă au declarat ieri că nu vor opri sub nicio formă exportul. În această dimineață încarcarea vaporului morții, Al Shuwaikh a început.”, a spus Gabriel Păun, director UE al Animals International.

Lucrăm deja cu avocații pentru plângerea formală la Comisia Europeană prin care aceasta va putea demara procedura de infringement asupra României pentru încălcarea legislației Comunitare și a deciziei Curții Europene de Justiție. În același timp dăm în judecată Guvernul României care în mod deliberat și planificat încalcă legislația” a adăugat Păun.

Vaporul Al Shuweikh este operat de firma KLTT / Al Mawashi, vinovată de moartea a peste 1,5 milioane de oi pe ruta spre Golful Persic, este anchetată de Statul Australian și a fost interzisă în Australia după ce Animals International a publicat filmări de pe vapor.

Europarlamentarul Anja Hazekamp a inițiat procedura de anchetă UE asupra exportului cu animale vii, Animals International a expus în repetate rânduri suferința inutilă a animalelor exportate pe durata transportului și în țările terțe la sacrificare.

Indignarea publicului din România atinsese deja cote maxime în urma anunțului MADR de la începutul anului acesta potrivit căruia va începe exportul cu animale vii către Golful Persic a adunat peste 33.000 de semnături care su sensibilizat mai mulți membri ai Parlamentului: https://www.animalsinternational.org/take_action/al-mawashi-romania/int

Același anunț a generat un sondaj de opinie la care au contribuit peste 2500 de personae dintre care 74% se opun exportului cu animale vii pentru că reprezintă o cruzime nejustificată și cer verificarea independent a situației. Animals International a atras atenția MADR încă de vara trecută că o companie de comerț din Golf (Al Mawashi) care a fost interzisă în Australia pentru tortură inutilă asupra animalelor. Dar MADR a invitat exact aceeași companie la București.

În zona Golfului se înregistrează cele mai ridicate temperaturi, cu nopți de peste 35 grade Celsius și zile cu peste 45, uneori chiar 55 de grade. Legislația UE nu permite transportul animalelor vii dacă temperatura depășește 30°C pe întreaga rută sau chiar pe porțiuni din rută. Legislația se aplica până la destinație chiar dacă aceasta este în țările terțe.

În Iunie 2015, pe vaporul Trust 1 au murit de cald și de sete toate cele 14.800 de oi în cursa de la Midia spre Iordania. Vaporul fusese autorizat de ANSVSA în aceași zi pentru prima oară venit să înarce animale din UE. Iordania nu a dat socoteală nici României și nici Comisiei Europene pentru catastrofă. România nu a învățat nimic din acea tragedie și nu putem lăsa Al Shuwaikh să plece cu 70.000 de oi. Tragedia este inevitabilă”, a încheiat Păun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *