APCPR: Sperăm ca Guvernul să își mențină angajamentele luate față de fermierii corecți din România!

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) nu susține adoptarea proiectului de ordin pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine publicat în transparență decizională de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în 29 mai 2020, poziție ce a fost comunicată deschis și ferm și reprezentanților Guvernului cu ocazia întâlnirii ce a avut loc la Palatul Victoria în data de 18 iunie 2020.

Așteptările sectorului de creștere a suinelor din România sunt ca acest Guvern să își respecte angajamentul luat față de fermierii corecți și să implementeze, în regim de urgență, măsurilor legislative necesare și solicitate de Comisia Europeană în rapoartele misiunilor de audit efectuate în România. Acestea pun accent pe înregistrarea și trasabilitatea efectivelor de porcine, respectarea normelor de biosecuritate în toate exploatațiile și, nu în ultimul rând, pe elaborarea unei strategii privind controlul populației de porci mistreți, care depășește în prezent de 3 ori limita optimă și pot reprezenta în viitor vectorul principal de răspândire a bolii.

APCPR atrage atenția că ultimele modificări legislative promovate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu respectă recomandările Echipei de urgență veterinară a Uniunii Europene (EUVET), favorizează comerțul ilicit cu animale și, implicit răspândirea Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul țării, perpetuând totodată neîncrederea Comisiei Europene în capacitatea autorităților române de a gestiona eficient PPA.

Principala prevedere din proiectul de ordin care nu poate fi acceptată de membrii APCPR este nespecificarea unui număr maxim de porci care se pot crește în exploatațiile de subzistență (gospodăriile populației), fapt ce menține riscul de a avea animale nedeclarate, crescute fără respectarea normelor minime de biosecuritate și care vor constitui o sursă de alimentare pentru piața neagră și pentru răspândirea Pestei Porcine Africane în teritoriu.

În ceea ce privește normele de biosecuritate din exploatațiile de creștere a porcinelor, APCPR a colaborat constant cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la elaborarea acestora și a comunicat în scris Autorității acceptul față de varianta anterioară a proiectului de ordin publicată spre consultare publică în 28 februarie 2020.

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR este asociația crescătorilor de suine din România care reprezintă și susține interesele fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relația cu autoritățile publice locale și centrale naționale și europene.

Fondată în anul 1991, APCPR este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România. În cei 28 de ani de activitate, asociația a contribuit la dezvoltarea filierei cărnii de porc din România prin implicarea activă în elaborarea strategiilor sectoriale și a legislației, dezvoltarea de parteneriate cu organizații de profil și ca membru fondator a unor organisme de reprezentare și de piață, dintre care amintim: membră fondatoare a Organizației Interprofesionale „Carne de Porc”, membră fondatoare a Federației Naționale Pro Agro, membră în Comisia de Clasificare a Carcaselor, membră în cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA, membră a UECBV și reprezentare prin experți pentru Grupele de Dialog Civil al UE prin intermediul UECBV.

APCPR asigură cca. 70% din producția națională de porcine vii și reunește în prezent 76 membri – ferme de creștere a suinelor, din care 34 au capacitatea de cazare de peste 5.000 capete, și 12 societăți prestatoare de servicii pentru filiera cărnii de porc și unități didactice și de cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *