Bioeconomia & eficiența energetică, catalizatori ai dezvoltării fermierilor și procesatorilor din România

Energynomics.ro și TMT PR lansează prima caravană națională dedicată tendințelor și oportunităților de optimizare a resurselor și a costurilor în industria agroalimentară.

Campania este construită în jurul a două concepte-cheie la nivel european: bioeconomia și eficiența energetică, oportunități de creștere pentru industria agroalimentară din România, dar și direcții strategice ale UE privind dezvoltarea unei agriculturi durabile.

Derulată în perioada iunie – noiembrie 2019, caravana include 3 întâlniri în 3 județe reprezentative pentru sectorul agroalimentar: BRAȘOV – 20 iunie, TIMIȘOARA – 3 iulie,
CLUJ – 6 noiembrie. Evenimentele se adresează companiilor active în producția primară și procesare alimentară din toate ramurile – panificație, lapte, carne, fructe și legume.

Accesul este gratuit, pe bază de invitatie, iar fiecare eveniment include o sesiune de prezentări, dezbateri și networking, precum și o vizită aplicată în teren. Vorbitorii invitați, specialiști naționali și internaționali, vor prezenta și analiza tendințe și oportunități în producție, resurse primare și consum de energie, programe de finanțare actuale și viitoare (inclusiv proiecte de cooperare în Uniunea Europeană), dar și studii de caz pentru creșterea eficienței energetice și maximizarea profitabilității.

Bioeconomia implică reducerea amprentei energetice și a costurilor producției primare și a întregului lanț de aprovizionare. Până în prezent, pentru bioeconomie au fost alocate investiții de 3,85 miliarde EUR în cadrul „Horizon 2020” (2014-2020), iar 10 miliarde EUR sunt propuse în noul program 2021-2027. Mai mult, creșterea eficienței energetice și a ponderii energiilor din surse regenerabile în consumul total sunt obiective asumate deja de UE, susținute prin programe de finanțare. Până în 2020, 20% din totalul energiei produse în Europa trebuie să provină din surse regenerabile (vânt, soare, valuri și surse bioenergetice).

În prezent în România, până pe data de 1 iulie, este deschis un apel în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, obiectiv specific 6.1 – fonduri de 197.329.787,00 EURO pentru sprijinirea investițiilor în cresterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin expolatate (biomasă, biogaz, geoterm)

”În industria agroalimentară, energia reprezintă un cost major, uneori chiar al doilea după costul materiei prime, de unde și contribuția eficientizării energetice în dezvoltarea afacerilor. Ne propunem să transmitem acest mesaj către un număr cât mai mare de fermieri și procesatori, dincolo de granițele celor 3 județe unde vom organiza evenimentele parte din caravană. Cum anume? Oferind exemple și aducând împreună nevoia și soluția, cererea și oferta, astfel spus, construind sinergii prin intermediul unei platforme de business networking între principalii jucători din piață. Considerăm momentul extrem de oportun în contextul în care România, în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene, a identificat bioeconomia drept una dintre prioritățile sale, iar viitoarea planificare strategică a PAC are potențialul de a consolida implementarea acestui nou tip de economie deschisă către inovație.” declară Mirela Scarlat, Fondator TMT PR.

”Ținând seama de tendințele și nevoile actuale ale pieței, marile companii din industria energetică și sectoarele conexe acesteia, vin în sprijinul industriei agroalimentare oferind oportunități de optimizare și soluții integrate cu un grad de eficiență ridicat, care își propun să sporească noi modalități de colaborare între sectorul energetic si cel agro” declară Violeta Biltac, Specialist Comunicare Wing Media & Energynomics.ro.

Agenda detaliată a evenimentelor și formularul de înregistrare sunt disponibile pe https://conferinte.tmtpr.ro/bioeconomie-si-eficienta-energetica și www.energynomics.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *