Bioeconomia și eficieța energetică în industria alimentară pusă din nou în dezbatere la Timișoara

Caravana având ca temematică de dezbatere Bioeconomia și eficieța energetică în industria alimentară poposeste la Timisoara, pe data de 3 iulie 2019. Primul eveniment din această seria a avut loc pe data de 20 iunie la Brașov, energynomics.ro și TMT PR au dat startul caravanei  “Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară”. Cinci vorbitori au animat dialogul din prima parte a zilei, după care majoritatea participanților au vizitat fabrica de lapte Olympus, din apropierea orașului.

În deschiderea seminarului, reprezentanții organizatorilor au prezentat obiectivele acestei inițiative – informarea și educarea factorilor de decizie din agricultura și industria alimentară din România, pentru o mai bună înțelegere cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precumABB România, Agro Industria, Agromec Herman, Ambasada Franței, Camera de Comerț Brașov, Compania APA, Control Point, Direcția Agricolă Brașov, Direcția pentru Agricultură Județeană Brașov, Doripesco, Eaton Electric, Eco Wind Solar, Groupama Asigurari, EximBank, Frizon Group, Genesis Biotech, Genica SRL, Heineken, Olympus, Phoenix Contact, Sorel.

În cuvântul de întâmpinare, Ion Stan, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov – DAJB a subliniat că Direcția promovează orice tehnologie nouă, chiar dacă în România acestea sunt adoptate cu pași mici. ”Căutăm întotdeauna să sprijinim orice inițiativă, mai ales în zona de tehnologie și sperăm ca tot mai mulți agenți economici să aplice noile tehnologii din bioeconomie și eficiență energetică. Discutam cu colegii că, odată cu anunțarea fondurilor europene, nu se știa prea multe despre ele în anii 2000, însă s-a dovedit că acestea au fost benefice și întotdeauna noi ne-am implicat în proiecte, aducând la cunoștința mediului de afaceri toate informațiile necesare”, a spus Ion Stan, adăugând că, în opinia domniei sale, mai este nevoie de seminarii similare la Brașov.

Modelul francez privind bioeconomia

Marie Luce-Ghib, consilier pentru Agricultură, în cadrul Ambasadei Franței la București, a prezentat abordarea din Hexagon cu privire la bioeconomie, înțeleasă drept răspunsul optim la provocările schimbărilor climatice.

Franța și președintele Emmanuel Macron sunt principalii suporteri ai Acordului de la Paris, a amintit Marie Luce-Ghib: ”Atragem atenția la nivel internațional asupra schimbărilor climatice. Concret, am stabilit ținte transversale, aceasta însemnând eficiență energetică, energie regenerabilă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Asta înseamnă politici multi-sectoriale – construcții, transporturi, agricultură, mediu, precum și în insulele deținute de Franța, pentru care am stabilit obiectivul de 100% energie regenerabilă, acolo unde resursele solare sunt abundente”.

Țintele sunt foarte ambițioase, a subliniat Marie Luce-Ghib, care a arătat că Franța intenționează ca, pe lângă obiectivele clasice, să obțină acopere necesarul de energie termică în proporție de 39% din biogaz, până în anul 2028, ceea ce va însemna o creștere de cinci ori a ponderii din prezent a biogazului. ”Aceasta poate să ajute și agricultura. Conform unui studiu din Germania, 20% din veniturile din agricultură provin din biogaz și din valorificarea deșeurilor, precum și din instalații care utilizează alte tipuri de resurse regenerabile”.

Franța a prezentat deja o strategie și un plan de acțiune în domeniul bio-resurselor, care sunt monitorizate anual. ”Bio-produsele trebuie să fie o realitate de piață, să fie cerute, iar noi ca stat putem sprijini România în acest sens”, a spus Ghib, exemplificând prin acțiuni întreprinse în Franța la nivelul culturilor intermediare, pentru inovație, pentru facilitarea penetrării produselor bio-surse, precum și prin campanii de comunicare către public și premii oferite celor mai bune proiecte din domeniu.

Soluțiile Control Point

Grupul Control Point are proiecte implementate în zona termiei și hidro, dar și în alte zone ale pieței energetice. În România, Control Point are 25 de angajați și este partener Valmet, furnizor de soluții pentru piața energetică, în special în waste-to-energy, hârtie și celuloză și utilizarea biomasei, biogaz și automatizare. ”Control Point realizează instalații electrice, de la punere în funcțiune la mentenanță, iar cel mai recent segment lansat este cel solar, unde funcționăm ca integrator de soluții fotovoltaice”, a spus Daniel Bertalan, Sales & Project Manager Control Point. Firma poate instala sisteme fotovoltaice pe hale de producție sau magazine. În zona agro, Control Point a colaborat cu Vel Pitar-Fabrica de Pâine și Moara Șapte Spice din Brașov, dar și cu PetKus, furnizori de tehnologie pe partea de silozuri.

Daniel Bertalan a prezentat serviciile de proiectare și execuție a instalațiilor electrice și automatizare pe care le propune echipa Control Point, precum și câteva dintre proiectele internaționale pentru energie din deșeuri din portofoliul companiei.

Finanțare prin Fondul Român pentru Eficiența Energiei

Mihai Voronca, Directorul executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei – FREE, a prezentat istoricul organismului înființat în anul 2000, pe baza unui grant al Băncii Mondiale, pentru creditarea proiectelor de economie de energie.

Primul proiect a fost finanțat în anul 2004, după care, până în prezent, au urmat 42 de contracte de credit cu o valoare totală a împrumuturilor de circa 27 de milioane de dolari. La început, fondul de investiții a fost de 8 milioane de dolari în regim revolving, iar din rambursări FREE a reușit să reinvestească de aproape patru ori fondul inițial. Proiectele au atras co-finanțare din partea băncilor în valoare de circa 83 milioane de dolari, iar valoarea finală a proiectelor a fost de 357 de milioane de dolari, a mai spus Voronca.

Directorul FREE a subliniat că rata dobânzii la fondurile oferite, fără comisioane, este legată de o marjă Libor la trei luni. Astfel, rata dobânzii poate coborî la sub 6,5% pe an. Principalul avantaj al co-finanțării proiectelor de eficiență energetică prin intermediul FREE este că fondul pune la dispoziție, pe lângă bani, și expertiza tehnică, ceea ce garantează, potrivit lui Voronca, faptul că “proiectul își plătește creditul”.

Eficiență maximă cu tehnologia Eaton

Eaton este o companie specializată în managementul energiei, iar la nivel global este unul dintre principalii producători de componente industriale și comerciale, și-a început expunerea Cristian Trifan, Area Sales Manager Brașov, în cadrul Eaton Electric.

”În timp, prin achiziții, Eaton a devenit un lider de piață, oferind cea mai completă ofertă electrică, plecând de la sisteme de distribuție a energiei, la sisteme anti-incendiu, de iluminat și control”, a spus Trifan. El a prezentat gama de produse disponibile a Eaton pentru eficiență energetică, cu accent pe convertizoarele de frecvență, sisteme de UPS și soluții de stocare a energiei, pentru a reduce consumul din rețele.

În România, Eaton are 2.500 de angajați și trei fabrici proprii; două sunt situate lângă Baia Mare și produc aparataj de comandă și protecție, confecții metalice și accesorii O a treia fabrică, situată la Arad, produce corpuri de iluminat de siguranță.

Cogenerarea din biogaz ajută la valorificarea deșeurilor biologice

Horia-Matei Bărdeanu, Director Genesis Biopartner, Specialist Waste-to-Energy fermentație anaerobă, a prezentat proiectul realizat la Filipeștii de Pădure, în județul Prahova. Stația de cogenerare din biogaz, cu o putere instalată de 1 MW, reprezintă o investiție de 5 milioane de euro, demarată în 2013. ”Ne-am poziționat într-o zonă agricolă, nu întâmplător. Investiția a utilizat tehnologie germană cu tancuri de fermentație și automatizări, utilizând porumb-siloz pentru fermentare. Materiile prime sunt folosite pentru biogaz prin fermentare anaerobă, care este tratat și trimis către centrala de cogenerare; aceasta generează energie electrică injectată în rețea, precum și apă caldă și abur tehnologic, comercializate sau utilizate în procesul propriu tehnologic”, a explicat Bărdeanu.

Inițial, materia primă utilizată era biomasa din agricultură, dar adaptările din ultimii ani au făcut ca proiectul de la Filipeștii de Pădure să fie sustenabil nu doar financiar, ci și prin prisma impactului social: “În permanență am făcut eforturi și ne-am luptat pentru protecția mediului, înlocuind biomasa din agricultură cu deșeuri organice nepericuloase”, a explicat el.

Tehnologia te menține în fața concurenței – Olympus

În vizită la fabrica de lactate Olympus, participanții la seminarul organizat de energynomics.ro și TMT PR au avut ocazia să descopere, cu sprijinul managementului companiei, “cea mai mare și mai tehnologizată unitate de procesare a laptelui din Sud-Estul Europei”. Dacă nu ești în prima linie a noutăților tehnologice, riști să te trezești că ai pierdut oportunități în fața competitorilor – este o frază repetată în mai multe rânduri atât de Adrian Cornea, plant manager, cât și de Dimitris Kelas, general manager la Olympus Brașov.

Cel mai vizibil și mai spectaculos exemplu de adoptare a noilor tehnologii este setul de roboți de paletizare pe care se bazează fabrica din comuna brașoveană Hălchiu – “nu știu ce ne-am fi făcut fără asemenea roboți”, spun reprezentanții Olympus. Soluția aleasă elimină necesitatea de a avea în echipă 27 de motostivuitoriști – o sarcină imposibilă în condițiile actuale de pe piața muncii din România.

În aceeași abordare se înscrie și stația de biogaz construită în 2017, cu o investiție de 4 milioane de euro. “Nu ne-am gândit să facem o afacere din producția de energie”, a explicat Dimitris Kelas. “Ceea ce ne-am propus a fost să avem o soluție de protecție a mediului și economisire a resurselor naturale”. Biogazul este produs din apa uzată și lactoza rezultată în fluxul de producție, printr-un proces de fermentare într-un reactor anaerob. Stația are o capacitate medie de producție de biogaz de 600 m3/h și o capacitate de stocare de 2.000 de metri cubi (m3). Consumul biogazului produs astfel a redus necesarul de gaz metan al fabricii de la Brașov cu până la 60%; în plus, contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Evenimentul de la Brașov a fost susținut de Ridgid-Emerson, Eaton Electric, Control Point powered by Valmet și s-a bucurat de încrederea partenerilor strategici Ambasada Franței, CCI Francaise en Roumanie, Camera de Comerț și Industrie Brașov, Direcția pentru Agricultură Județeană Brașov, AIIR-FV, SAMER, Olympus.

Caravana continuă cu seminariile organizate în: 📌 TIMIȘOARA – 3.07, 📌 CLUJ – 6.11

Accesul la evenimente este gratuit, pe baza de invitatie, in baza unei inscrieri prealabile  la office@tmtpr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *