Bulgaria a raportat un caz de pesta porcină africană la frontiera cu România

Gardul de la frontiera României, ridicat de Bulgaria în scopul prevenirii pătrunderii pe teritoriul ţării a virusului pestei porcine africane pare să oprească într-o oarecare măsură trecerea mistreților.

Agenţia bulgară pentru Siguranţă Alimentară a raportat marți 23 octombrie 2018 către OIE un nou caz de pesta porcină africană pe teritoriul său, în  localitatea Kaynardzha din districtul Silistra, aflată la granița cu România. Conform presei locale, virusul a fost descoperit la un mistreţ mort, care rămăsese blocat în gardul de la frontiera bulgaro-română. Cadavrul a fost incinerat și s-a făcut dezinfecția zonei.

Acesta este cel de-al doilea caz de PPA de pe teritoriul Bulgariei, după ce la începutul lunii septembrie virusul a fost descoperit la o fermă din satul Tutrakantsi, situat în nord-estul Bulgariei. 23 de porci din sat au fost atunci sacrificaţi, iar în jurul localităţii pe o rază de trei kilometri a fost instituită o zonă de carantină.

România, ţară vecină cu Bulgaria, a raportat, începând din luna iunie 2018 si până în prezent peste 1030 de focare, fiind afectate 14 județe și 270 de localități, peste 345.094 de porci fiind uciși în aceste zone.

Recent, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a anunţat că România şi Europa se confruntă cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial până în prezent.

„Din păcate, România şi Europa se confruntă în acest moment cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial, până în prezent. Pesta în sine defineşte cea mai gravă boală care afectează animalele. Nu întâmplător, o a doua structură de alarmă provine din Bulgaria, de la frontiera cu Turcia unde deja evoluează pesta micilor rumegătoare. Şi omul ştim că, pe la 1300, a fost afectat de ciuma bubonică. Pesta defineşte apogeul negativ al bolii. PPA (Pesta Porcina Africană, nr.) este o boală virală, sistemică, extrem de gravă care în mod obişnuit evoluează cu morbiditate şi mortalitate de până la sută la sută. Are capacitate de difuzibilitate extrem de ridicată ceea ce face extinderea ei pe unităţi foarte mari de teritoriu într-un timp cât se poate de scurt”, a explicat miercuri preşedintele ANSVSA, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Virusul pestei porcine africane este activ în prezent în Belgia, Letonia, Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Ungaria, România, Ucraina, Rusia, Moldova şi Italia), iar unele ţări au reuşit să închidă focarele după zeci de ani cu costuri extrem de mari.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *