Cresteri cu 30-40% la prețul cărnii de porc și de pasăre în perioada următoare

În doar două saptamani, prețul pentru carnea de porc și carnea de pasăre a crescut cu 20%, iar previziunile arătau la începutul lunii o creștere pentru perioada imediat urmatoare de aproximativ 40%. Astăzi, aceste previziuni au devenit certitudine și prețurile cresc în continuare, ceea ce stârneste îngrijorare în rândul fermierilor români.

O nouă estimare demonstrază creșteri pentru prețul la carnea de porc și de pasăre de pâna la 30-40%, se arată într-un comunicat transmis de ACEBOP ( Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România).

„Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producție pentru pasăre și porc, nu ne-am mai fi găsit în situația de a cumpăra carne la un preț pe care buzunarul cetățeanului român nu și-l pemite. Atragem atenția că NU fermierii sunt cauza exploziei prețurilor, ei rămân tributari unor politici de piață necontrolate și speculațiilor unor carteluri comerciale. Singurii profitori ai crizei sunt comercianții de purcei și o parte din abatoare – care fac prețul în țară. Solicităm de urgență sprijinul direct al Guvernului pentru prioritizarea construcției de ferme  de reproducție, ca acțiune impotriva celui mai mare risc – de prăbușire a producției de carne din România” – transmite Consiliul Director ACEBOP.

Marii producători europeni s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizează în state europene și vand către țările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană. China cumpără tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat! Puțini purcei mai sunt vânduți către România și la prețuri exorbitante, care vor atinge saptămâna viitoare 80 euro/cap – în timp ce necesarul fermelor de îngrășare s-a dublat. Această criză se datorează în principal lipsei capacității de reproducție a României, pe linie de porc și pasare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *