Digitalizarea sectorului agroalimentar – soluție la efectele pandemiei de Covid 19

RO AgriFood Hacking – HAR 2020, hackathon-ul dedicat domeniului agroalimentar este o inițiativă a Asociației pentru Promovarea Alimentului Romanesc – APAR, menită să pună laolaltă oameni talentați pentru a lupta împotriva celei mai mari provocări ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar.

În perioada de 13-15 noiembrie 2020 entuziaști din diverse domenii, de la studenți, freelancers, ingineri, designeri de software, programatori, pana la specialiști în agricultura, marketing si vânzări au răspuns provocării APAR de a participa la acest eveniment. Desfășurarea efectiva a hackathon-ului a fost exclusiv online, la concurs înscriindu-se 14 echipe însumând 44 de persoane. Și pentru că nu e ușor sa reziști unui concurs maraton desfășurat în mod continuu pe parcursul a 25 de ore, linia de finiș a fost trecută de 10 echipe care au prezentat spre jurizare 12 soluții complete, având la baza cele 5 teme propuse de APAR.

Procesul de elaborare a soluțiilor a fost susținut cu mult entuziasm si profesionalism de 8 mentori, cu vastă experiență in domeniile specifice temelor propuse. Mentorii au fost alături de echipe, trăind alături de participanți emoțiile din etapa de prezentare a proiectelor, precum și în cea de alegere a câștigătorilor de către juriu. Alegerea celor 9 membri ai juriului a avut la baza criteriul diversității domeniilor de activitate: academic, autorități publice și societatea civilă.

Primele 3 echipe câștigătoare au fost AngusTerra (ex. AgriTerra) formată din Olimpia Copăcenaru, Adrian Stoica, Dan Birtaș și Ioan-Teodor Gociman, Transilvania 2020 – Claudiu Frânc, Ioan Radu Moldovan, Daniel Ifrim, Chirilă Ioan și echipa Agro Control compusă din Cezar Dragos Geambașu și Ciprian Abramov.

Marele câștigător, AngusTerra a propus o soluție inteligentă de gestionare a pășunilor și a tauri-nelor crescute în sistem extensiv, bazată pe tehnologii IoT și folosirea imaginilor satelitare. Platforma de smart pasture management vine în ajutorul fermierilor care au nevoie de soluții fezabile pentru eficientizarea și soliditatea afacerilor, având în vedere dificultatea acestora de a gestiona eficient suprafețele mari de pășuni, mai ales in contextul pandemiei COVID-19.

Ce-a de-a doua soluție câștigătoare a fost propusă de echipa Transilvania 2020 și se referă la folosirea Inteligentei Artificiale (IA) pentru reducerea cantității de substanțe pentru combaterea bo-lilor si dăunătorilor, a consumului de combustibili fosili și transparența utilizării tratamentelor și în-grășămintelor folosite în ferma. Soluția propusă contribuie la reducerea poluării, a consumului de apă precum și la creșterea calității produselor agroalimentare.

Pe locul 3 în clasament s-a aflat echipa Agro Control care a prezentat 2 soluții: un modul de agri-cultura inteligentă care va permite fermierului să automatizeze cu ajutorul senzorilor fluxul de infor-mații provenite din agricultură (temperatura, umiditatea, conductivitatea electrica, conținutul de apă, nivelul de oxigen, volumul de apă din sol). A doua propunere prezentată de echipă o reprezintă un sistem automat de detecție a dăunătorilor care oferă informații în timp real asupra apariției dăună-torilor pe diverse culturi.

Toate soluțiile propuse vor avea au impact pozitiv asupra mediului și durabilității în contextul propus de Pactul Verde European (The EU Green Deal) și a strategiei europene de la Ferma la Consumator (Farm to Fork). De asemenea, soluțiile sunt un răspuns la efectele pandemiei COVID-19, prin limitarea interacțiunii umane în procesele de producție agroalimentară. Totodată, propune-rile introduc elemente de digitalizare in vederea eficientizării economice in agricultura, prin optimi-zarea costurilor de producție, reducerea cheltuielilor și a procedurilor de monitorizare.

Primele 3 echipe vor fi recompensate cu premii în produse în valoare de cate 1000 € fiecare, destinate implementării soluțiilor câștigătoare, precum și mentorat pe parcursul următoarelor 6 luni pentru dezvoltarea și implementarea celor 3 proiecte câștigătoare.

Deși nu a fost prezentă pe podium, echipa Click Click Hack a primit un premiu special din partea mentorilor – Mentors Award HAR2020. Maricica Stoica, Liliana Mihalcea, Dimitrie Stoica si Olga Grecu au propus o soluție (HARWa) de valorificare inteligentă a subproduselor si deșeurilor de pește rezul-tate în urma industrializării peștelui prin care se reduce amprenta de mediu prin eliminarea poluan-ților formați la arderea clasică a deșeurilor. Având în vedere ca aceasta echipa a fost premiată onorific de către mentori, APAR a hotărât sa ofere 5 tablete, care prin generozitatea echipei Click Click Hack vor ajunge la studenții din Cahul (Rep. Moldova) care studiază în cadrul Facultății Transfrontaliere din cadrul Universității Dunarea de Jos Galați, cu scopul de a sprijini procesul de învățare.

Dincolo de soluțiile create, hackathon-ul a oferit un mediu de lucru pozitiv participanților, fiind o sursă uriașă de inspirație pentru stakeholderii din agricultură, speranță și optimism în aceasta peri-oadă atât de dificilă.

APAR își propune, după ce restricțiile impuse de pandemie vor înceta, organizarea unor evenimente similare care sa aducă de aceasta dată față în față specialiști, oameni dedicați pentru a colabora și genera soluții inovative pentru sectorul agroalimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *