Consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agriculturii şi exportul românesc de produse agro-alimentare pe piața chineză au fost subiectele evidențiate în discuțiile dintre demnitarii români și chinezi. Reducerea deficitului comercial în relația bilaterală a fost una din temele ridicate de partea română în cadrul lucrărilor Comisiei Inter-guvernamentale. Cele două părți au stabilit un grup de lucru pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale. În acest format, se va face o analiză a barierelor aplicate exporturilor României către China, cu obiectivul de a depăși cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, în 2019. Principalele domenii abordate au fost energie, infrastructură, tehnologia informației şi comunicaţiilor, tehnologiile avansate, protecţia mediului şi turismul.
Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, se află în China, pentru o vizită oficială ale cărei scopuri principale sunt reducerea deficitului comercial și promovarea României ca destinație de investiții. Ministrul Oprea s-a întâlnit astăzi cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comerțului. Cei doi au semnat protocolul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale româno-chineze de Cooperare Economică, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborării bilaterale până la următoare sesiune.
Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupă locul I în zona asiatică, atât la export cât şi la import. ”Am transmis că economia românească are potențialul de a susține o creștere accelerată a exporturilor. De asemenea, am arătat că guvernul român, orientat spre business, a adoptat o serie de măsuri pentru crearea unui climat de afaceri prietenos, promovând tratamentul egal şi nediscriminatoriu al tuturor partenerilor economici, indiferent de proveniența lor”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.
Ministrul Oprea l-a invitat pe oficialul chinez în România, pentru următoarea sesiune a Comisiei, care urmează a fi dublată și de un forum economic, la care vor participa reprezentanți ai companiilor de stat și private. Cele două părți au apreciat colaborarea economică în contextul inițiativelor „Belt and Road” și „Platforma de Conectivitate Uniunea Europeană – China”, care oferă un instrument util pentru creșterea conectivității între Europa și Asia, pe baza principiilor economiei de piață, transparenței și sustenabilității.
Vizita la Beijing are loc în perioada 1-4 noiembrie și mai cuprinde discuții cu oficiali ai Băncii Industriale și Comerciale a Chinei (ICBC) și ai unor mari companii, pentru promovarea proiectelor de tip Parteneriat Public-Privat. Joi a avut loc Reuniunea a V-a a Grupului de lucru pentru infrastructură româno-chinez, co-prezidată de Gabriela Voicilă, secretar de stat în MMACA.
Valoarea totală a schimburilor comerciale între România și Republica Populară Chineză a depășit 4 miliarde USD în primele 8 luni ale anului 2018, din care 604,02 milioane USD exporturi românești pe piața chineză (creștere cu 14,81% față de perioada similară a anul precedent) și 3,43 miliarde USD importuri din China (creștere cu 26,31%).