IRUM Reghin prezintă la Indagra tractorul 100% românesc

Printre primele standuri vizitate de ministrului Agriculturii, Petre Daea în cadrul Targului Indagra a fost și cel al companiei IRUM Reghin. Șeful MADR a fost atras de primul tractor agricol fabricat în România, după o pauză de 10 ani.

„Aş sta până mâine dimineaţa lângă acest tractor, pentru că merită efortul acestor oameni care, iată, puşi în situaţia în care să analizeze încotro să o luăm, dânşii au găsit calea de succes. Mă bucur că nu e cu nimic mai prejos decât oricare alt tractor care se află pe platforma asta expoziţională. Este un moment de satisfacţie pentru toţi românii. Era un deziderat al nostru, pentru că era un domeniu în care eram competitivi şi unde piaţa externă era populată de tractoare şi agregate româneşti”, a declarat ministrul Petre Daea.

IRUM Reghin a lansat la București cu doar o zi înainte de Targul Indagra  tractorul românesc TAGRO, realizat cu ajutorul unei investiţii de 4 milioane de euro. Preţul de vânzare al acestuia pornește de la 34.500 de euro. Acest tractor este destinat în special fermelor mici și mijlocii și va fi vândut atât pe piața internă, cât și pe piețele externe. TAGRO va avea toate dotările necesare unui tractor modern, inclusiv comenzi prin radio și aer condiționat. Înainte de lansare, tractorul a fost testat în România și în Italia, iar până la finalul acestui an se va finaliza procesul de omologare în cadrul Registrul Auto Român București.

Producția în serie va începe în aprilie 2019, iar conducerea IRUM Reghin estimează că în primul an vor fi produse și vândute 200 de tractoare, în 2020 va fi depășit pragul de 300 de tractoare TAGRO, iar în 2021 vor urma alte 500 de tractoare din același model.

Fabrica IRUM a fost fondată în anul 1953, pentru a repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. În anul 1969, la IRUM a început producția de tractoare articulate forestiere. În anul 1993, familia Oltean, a fondat grupul MAVIPROD. Administrat cu inteligență, acest grup a fost capabil să cumpere, în anul 1996, pachetul majoritar de acțiuni de la IRUM Reghin. Această tranzacție a însemnat salvarea de la faliment a fabricii din Reghin. După ani de modernizare, IRUM Reghin a intrat, în anul 2007, într-un parteneriat cu Uzinele Tractorul din Brașov pentru a produce împreună un tractor agricol românesc, însă falimentul uzinei brașovene a pus capăt acestui proiect.

Însă în anul 2010, IRUM Reghin a început producția de tractoare agricole în parteneriat cu Uzinele Belarus. Treptat, producția a crescut, iar în prezent IRUM Reghin vinde anual câte 500 de tractoare pe piața românească. Acest lucru înseamnă 20 la sută dintr-o piață în care sunt vândute anual 2.500 de tractoare noi. În prezent, IRUM are circa 500 de angajați, iar cifra de afaceri pentru anul 2017 la nivelul grupului MAVIPROD din care care face parte și compania IRUM este de 40 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *