Stora Enso și Tetra Pak își unesc forțele pentru a analiza posibilitatea construirii unei noi linii de reciclare în vederea creșterii semnificative a capacității de reciclare a deșeurilor de ambalaje din carton pentru băuturi în Europa Centrală și de Est.
Cei doi parteneri inițiază un studiu de fezabilitate pentru a evalua oportunitatea construirii unei linii de reciclare pe scară largă pentru cutii uzate de băuturi (UBC – Used Beverage Cartons) la fabrica Stora Enso din Ostrołęka, Polonia. Stora Enso ar urma să prelucreze și să extragă fibrele din cutiile uzate de băuturi la fabrica sa din Ostrołęka și să folosească fibrele reciclate ca materie primă, în timp ce Tetra Pak ar asigura reciclarea și reutilizarea polimerilor și aluminiului, care ar urma să fie procesate de o companie parteneră. Dacă va fi realizată, noua linie de reciclare va avea o capacitate anuală de 50 000 de tone de UBC. Aceasta ar reprezenta o majorare semnificativă a capacității de reciclare a ambalajelor din carton pentru băuturi la nivelul întregii Europe, ducând la creșterea substanțială a ratei europene de reciclare a cutiilor de băuturi, care în prezent este de 51%. În prima etapă, materialul reciclat din ambalajele uzate din carton pentru băuturi ar proveni din țări din Europa Centrală și de Est.
„Noua linie ar fi următorul pas în creșterea gradului de circularitate a ambalajelor și ar contribui la transformarea circulară a mărcilor clienților noștri. Ambalajele din carton pentru băuturi sunt reciclate în prezent pe scară largă în Europa și dorim să ne folosim expertiza în fibre și carton pentru a promova și accelera reciclarea și colectarea ambalajelor uzate. Materialele reciclate (OCC) sunt deja utilizate în procesul de producție la fabrica noastră de la Ostrołęka. Suntem interesați să dezvoltăm sistemul de reciclare existent și să folosim fibre UBC de înaltă calitate”, a declarat Markku Luoto, vicepreședinte LPB Aseptic și CUK, Stora Enso.
„Colaborarea cu partenerii noștri la nivelul întregului lanț valoric este prioritatea noastră numărul unu în ceea ce privește îmbunătățirea colectării și reciclării ambalajelor uzate din carton pentru băuturi. Suntem încrezători că acest parteneriat ne va permite să îmbunătățim infrastructura europeană de reciclare și să creștem în continuare rata de reciclare a UBC în regiune. Doar prin astfel de sinergii vom putea impune o transformare în direcția sustenabilității și vom realiza o economie circulară cu emisii de carbon reduse”, a declarat Guillaume Latourrette, director general Tetra Pak pentru Europa de Est.
Se așteaptă ca studiul de fezabilitate să fie finalizat în șase luni, urmând ca după aceea să fie confirmată o eventuală decizie cu privire la realizarea proiectului și calendarul acestuia.