MADR caută soluții pentru reducerea efectelor secetei și combaterea deșertificării

Ministrul Ministrul Adrian Oros a participat în data de 6 iulie 2020 la întâlnirea organizată la sediul MADR privind elaborarea unei strategii sectoriale referitoare la atenuarea efectelor secetei și prevenirii fenomenelor de deșertificare. La întâlnire au luat parte subsecretarul de stat Conf. Avram Fițiu, Președintele ASAS, Prof. dr. Valeriu Tabără, cercetători, fermieri, reprezentanți ai mediului asociativ, precum și directori și experți din cadrul MADR.

Proiectele prezentate au vizat: optimizarea altorii speciilor de legume cu pondere în cultură pentru îmbunătățirea productivității și a calității fructelor, obținerea de noi soiuri de cartof adaptate modificărilor climatice și economice cu randament superior în gestionarea resurselor de apă, elaborarea tehnologiilor de cultivare a cartofului dulce în contextul schimbărilor climatice, conservarea resurselor genetice, ameliorarea și crearea de noi genotipuri la plantele textile: in, cânepă și bumbac, creșterea competitivității tehnico-economice în pomicultură prin tehnologii adaptate la condițiile pedo-climatice din România, conservarea și gestionarea resurselor genetice și biodiversității agroecosistemelor vitipomicole, evaluarea și conservarea surselor de germoplasmă legumicolă tolerante la stresul termic și hidric, cercetări privind conservarea și valorificarea biodiversității la plantele legumicole, floricole, energetice, aromatice și medicinale.

Alte subiecte abordate s-au referit la: rolul esențial al cercetării în elaborarea Planului Național Strategic și al provocărilor de mediu, îmbunătățirea legii muntelui, soluții pentru reducerea utilizării pesticidelor, scheme de calitate și agricultură ecologică, necesitatea modificării legii 69/2016, în vederea posibilității ca primăriile să achiziționeze de la producători locali sau stațiuni de cercetare fructe pentru a fi distribuite în școli.

În cadrul întâlnirii, ministrul Adrian Oros a susținut că pentru a răspunde provocărilor este necesar ca pe viitor cercetarea să-și dezvolte mai bine componenta de extensie, precum și pe cea de marketing. De asemenea, ministrul a relevat oportunitatea ca în cadrul PNS, Ministerul să aibă în vedere măsuri clare privind gestionarea apei și combaterea deșertificării.

În urma prezentării și analizei proiectelor de cercetare-dezvoltare s-a constatat necesitatea unei alocări bugetare crescute în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării în cadrul noului PNS și îmbunătățirea cadrului legal necesar întreprinderii măsurilor şi acțiunilor prevăzute pentru reducerea efectelor secetei și combaterea deșertificării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *