O delegație FIDA efectuează o vizită de lucru în România

Cu ocazia desfășurării târgului INDAGRA 2018, o echipă a FIDA – Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă – realizează o vizită oficială în România. Vizita a început în data de 30 octombrie 2018, când secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu i-a primit pe oficialii de la FIDA, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Alături de secretarul de stat, la întâlnire au participat secretarul general adjunct Lucian Dumitru, precum și directori ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR.

 Subiectele de pe agenda discuțiilor au vizat o perspectivă generală asupra agriculturii din România, poziția acesteia în lume și în regiune – model pentru alte state, prioritățile politicilor agricole derulate de țara noastră. De asemenea, secretarul de stat a prezentat aspecte despre finanțarea agriculturii, detaliind mecanismul de accesare a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), precum și formele de sprijin derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. În acest sens, s-a prezentat experiența țării noastre în gestionarea PNDR, cu accent pe  posibilitatea de aplicare a experienței în programele FIDA.

Reprezentanții delegației FIDA și-au exprimat aprecierea pentru dezvoltarea agriculturii românești și consideră că la momentul actual România, grație expertizei tehnice dobândite în sectorul agro-alimentar, prin intermediul cercetării și al activității autorităților subordonate, poate oferi posibilitatea de aplicare a experienței în programele FIDA. 

Fondul International pentru Dezvoltare Agricolă (FIDA) este o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite, care are ca principal obiect de activitate mobilizarea resurselor financiare destinate dezvoltării agriculturii, precum și de a avea rol de centru pentru dezvoltarea agriculturii și industriei alimentare în statele membre FIDA. FIDA a fost înființat printr-un acord adoptat în 1976 şi intrat în vigoare în noiembrie 1977. România este membru fondator al FIDA, prin semnarea la 22 martie 1977 şi respectiv, ratificarea prin Decretul 390/1977, a Acordului privind crearea acestuia.

Proiecte FIDA în RO                                    

Ultimul proiect al FIDA în RO “Proiectul de dezvoltare Apuseni », implementat prin MADR a fost în perioada noiembrie 1998- iulie 2005. Scopul proiectului a fost acela de a ameliora calitatea vieții locuitorilor din mediul rural, în cele mai defavorizate zone ale țării, prin creșterea activităților economice. Bugetul total a fost de 34,1 milioane USD, beneficiari ai proiectului fiind 6500 gospodării.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *