Urmăresc de ceva vreme discuțiile privind controversata lege a mirosurilor și îmi este greu să înțeleg de când am devenit noi românii atât de sensibili la mirosuri, într-o țară preponderent agricolă? Cu excepția generațiilor foarte tinere, îmi este greu să cred că sunt foarte mulți români care nu cunosc viața de la țară și traiul din mediul rural, unde fiecare gospodar crește animale pe lângă casă și totul pare firesc, inclusiv mirosurile!
Privesc un pic și peste gard, unde alte țări europene nu strâmbă din nas la mirosuri considerate ecologice și un mod eficient de fertilizare a multor terenuri agricole, un mod prietenos cu mediul și deseori mai ieftin, de a adaugă nutrienții necesari în sol prin bălegar de grajd, dejecții de animale sau resturi vegetale. Or fi ei mai proști și noi mai deștepți, greu de spus! Ma întreb totuși, dacă cei care astăzi susțin o lege aberantă, nu au simțit niciodată mirosurile specifice fermelor și agriculturii, fie și în trecere pe autostrada francezilor sau nemților, în drumul lor către destinații de relaxare? Ei de ce nu sunt așa sensibili ca noi?
Cine și ce are de câștigat de pe urma acestor decizii și discuții, votate sub formă de lege fără nicio noimă în Parlament, din nou este greu de spus… Clar este însă, că unora le cam pute zootehnia românească și dacă tot stau confortabil pe banii contribuabililor în Parlament, de ce să nu rămână în istorie ca jucători importanți în distrugerea unui sector considerat strategic în economia unei țări!?
Cerută de tot mai mulți români, așa cum titrează unele publicații (mai mult sau mai puțin politice), această lege a mirosurilor nu doar că aruncă în derizoriu un întreg sector de activitate, ci chiar sabotează bugetul de stat și PIB-ul acestei țări. Este ușor de spus din fața unui computer că suntem sensibili la mirosuri, mai ales când avem job-uri delicate și o viață cu pretenții, când mâncăm delicatese la restaurante scumpe și ne cam doare în cot de munca unora, care ne asigură acest confort!
Ei bine, domnilor parlamentari! Vă propun să vă scoateți costumele de firmă și pantofii eleganți, să vă puneți măcar pentru o zi cizmele și salopeta unui fermier român! Să îmbrăcați grijile și stresul, cauzat tot de legi aberante votate în Parlament, care-i îngroapă în tot felul de taxe și sunt striviți de concurența neloială pe care tot voi o permiteți! Iar după ce faceți cunoștință cu munca acestor oameni, vă propun să deveniți vegetarieni, pentru că laptele, carnea și ouăle nu sunt pentru demnitatea dumneavoastră! Ba mai mult, aceste alimente să fie interzise la cantina Parlamentului unde mâncați la prețuri de cantină socială, care nu ar acoperi nici măcar 10% din costul real de producție al acestor alimente și mâna de lucru pentru prepararea meselor de care vă bucurați! În fond, tot cei care muncesc în țara aceasta vă asigură și acest confort!
De ce ar trebui să faceți toate acestea? Pentru că românul devine îngrijorat când îi lipsește mâncarea și când prețurile explodează peste noapte sau când descoperă că a consumat produse neconforme din import! Pentru că orice dezechilibru în acest domeniu aduce cu el panică și disperare, iar perioada stării de urgență ar fi trebuit să vă învețe câte ceva, măcar faptul că în timp ce alte sectoare erau total închise, sectorul agro-alimentar a fost printre puținele care a lucrat la capacitate maximă, asigurând hrană românilor! Nu mai vorbim despre faptul că sectorul agro-alimentar s-a implicat și a făcut donații consistente în acestă perioadă, spitalelor și căminelor de bătrâni, centrelor de carantină și nu numai, pe care tot voi ar fi trebuit să le sustineți din bugetul de stat, nu mediul privat!
Poate că ar fi timpul să gândiți strategii coerente care să salveze România de o criză economică, poate o criză alimentară, generată chiar de astfel de decizii aberante, dar mai ales de proasta gestionare a producției de bunuri alimentare românești! Poate că acest context al pandemiei ar trebui să vă îndrume către politici orientate în sprijinul producătorilor și consumatorilor români și nu a intereselor politice! Gândiți strategii care să le ofere românilor locuri de muncă plătite corect în sectoarele active, oferindu-le sprijin celor care au nevoie de oameni calificați, astfel încât să nu mai exportăm forță de muncă în Germania, Italia sau Spania! Niciun român nu își dorește să plece de lângă cei dragi, să muncească pe plantațiile străinilor, dar își amăgește fiecare sufletul că munca este mai bine plătită!
Este rușinos pentru orice parlamentar, cu orice culoare politică ați avea, ca “grânarul Europei” să importe circa 20 de mii tone de aluat congelat în condițiile în care fermierii români au produs în 2019 peste 10 milioane de tone de grâu de panificație! Fiecare categorie de produs din sectorul agro-alimentar întâmpină probleme asemănătoare! Poate că ar fi momentul să vă implicați ca în România să funcționeze un lanț de producție integrat, să-i schimbați statutul de exportator al materiilor prime și importator de produse cu valoare adăugată, în interesul și beneficiul românilor!
Nu vă mai faceți că nu înțelegeți problemele sectorului agro-alimentar! Lăsați fandoselile în vreme de criză! Lasați fermierii să producă mâncare și faceți un efort să sprijiniți un sector vital pentru economia acestei țări, atât cât se mai poate salva ceva!
Alina Constantin – Redactor șef AgroIndustria
INFO: În data de 17 iunie 2020 a fost adoptată în Camera Deputaţilor modificări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 – „Legea mirosului”.
Fermierii cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge acest act normativ, adoptat recent de Parlament, pe motiv că le-ar afecta afacerile. Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizaţii de construcţie, pentru construcţii civile în mediul urban, fără a se ţine cont de exploataţiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecţiei mediului, fermierii se vor găsi în situaţia în care vor apărea un număr foarte mare de reclamaţii. Federația Pro Agro avertizează că un număr mare de ferme nu-şi vor mai putea continua activitatea dacă legea mirosului intră în vigoare. Acest lucru va duce la apariţia unui număr semnificativ de şomeri pe piaţa muncii şi va slăbi independenţa alimentară a României.
Scrisoare deschisă a Președintelui ACEBOP, AFR, AFISS și ACSAMB către Președintele României
PETITIE ONLINE – UN NU HOTARAT AL FERMIERILOR DIN ROMANIA PENTRU LEGEA MIROSURILOR!