Pesta porcină africană văzută prin prisma barierelor comerciale

Acordul de aplicare a măsurilor sanitare și fitosanitare („Acordul SPS”) a intrat în vigoare odată cu înființarea Organizației Mondiale a Comerțului, la 1 ianuarie 1995.

El face referire  la aplicarea normelor de siguranță alimentară, precum și de sănătate animală și fitosanitare. Statele semnatare notifică “barierele” pentru protejarea propriului teritoriu – bariere reprezentate de anumite interdicții comerciale. Pesta porcină africană (PPA) este una dintre cele mai importante  bariere în calea comerțului cu carne, produse și material seminal de porc. Incă din anul 2014, odată cu apariția primelor focare de PPA în Europa, unele țări  terțe au impus restricții comerciale statelor membre afectate. Aceste restricții diferă de la țară la țară, fiind mai relaxate la categoria produse din carne de porc, cu recomandarea procesării la o temperatură  înaltă a cărnii.

Recunoașterea sau nu a regionalizării, diferă de asemenea, de la o țară terță la alta, fiind bazată pe un grad de apreciere diferit al expunerii la risc. Impunerea de restricții este  notificată  la WTO și constituie subiect  de negociere al Comisiei – în vederea relaxării sau anulării. Astfel, restricțiile Albaniei pentru Polonia au fost notificate la WTO (World Trade Organisation) încă din 28 februarie 2014 – cu referire strictă la  regiunile poloneze afectate (Albania recunoaște regionalizarea). Era astfel interzis importul din Polonia de porci vii, carne de porc, produse, material seminal, mistreți și  toate produsele pe bază de  carne de mistreț.

Australia, în 10 martie 2018, interzicea importurile de carne și produse de porc din Ungaria. Mai târziu, în 13.09.2018, restricții au fost impuse  și Belgiei, lăsând totuși o portiță comercială unei fabrici de hrană pentru animale de companie, pe bază de carne de porc. Pentru alte state europene afectate de  PPA,  Australia nu a impus  condiții –  probabil pentru că nu erau în schema de  relații comerciale.

Belarus a interzis porcul lituanian în 25 ianuarie 2014 și puțin mai târziu, în 20 februarie, porcul polonez și pe cel leton, lăsând totuși liber comerțul cu   produse  din carne de porc tratate la temperaturi înalte.  Așa s-a notificat la WTO, însă  mai multe transporturi de astfel de produse au făcut cale întoarsă de la granița cu Belarus. Canada,  restricționa  și ea carnea de porc din Polonia în august 2014, încurcând astfel afacerile europene.

Polonia păstrează din 2014, primul loc   la capitolul “porc interzis”.

Beneficiară a celor mai importante ajutoare europene și cu o politică comercială bazată pe export, la  finele anului 2017, Polonia a ajuns pe locul 9 în topul celor mai importante 15 state exportatoare de carne de porc din lume, cu 3,5% din totalul cărnii de porc exportate  și o valoare de 1,1 bilioane de dolari .

China reprezintă un capitol mai special, care a debutat în februarie 2014, dată la care a notificat la WTO restricții pentru toate statele Uniunii Europene afectate de  PPA. Regionalizarea europeană nu este  recunoscută de China, în schimb aceasta face propriile audituri pentru agreerea unităților exportatoare și acceptă importul numai din aceste unități –  procedură deosebit de lungă și complicată.

În 31 august 2018, China interzicea produsele pe bază de carne de porc din Cehia și România, după ce în luna mai, renunțase la importurile de carne de porc din Ungaria.

Comitetul SPS al WTO a susținut 17 întâlniri bilaterale de negociere  cu China, în vederea reluării comerțului, începând cu 15 octombrie 2015 și până în martie 2018. În august 2018, China  raporta la OIE primul său caz de pestă porcină africană, în provincia Liaoning din nord-estul țării, schimbând astfel radical politica importurilor.

Mexic, aflat pe locul 11 în topul exporturilor de carne de porc din lume, cu o valoare de 527,6 dolari în 2017, a acceptat condițiile de regionalizare – în urmă cu un an – și derulează importuri pe baza certificatului comunitar armonizat. Două state sunt afectate: Polonia și România, care se găsesc încă în procedura de acces la piața mexicană. Rusia  a interzis suinele vii și toate produsele din carne de porc în 25 ianuarie 2014. În 5 decembrie 2017, restricțiile au fost ridicate și regionalizarea recunoscută – cu excepția a două state membre ale Uniunii Europene: Ungaria și România. Restricțiile au continuat și pentru  Bulgaria – începând cu 5 septembrie 2018 în privința regionalizării. Totuși, produsele din carne de porc tratate termic, “astfel încât să se garanteze distrugerea virusului PPA- în acord cu capitolul 15.1 al Codului Terestru al OIE”, pot fi exportate în Rusia.

Serbia a restricționat produsele din carne de porc din România la sfârșitul lunii august, 2017. Pentru Bulgaria, în 3 septembrie 2018, Serbia a interzis importurile și tranzitul pe teritoriul său de porci vii și material seminal cu origine în Bulgaria, dar acceptă în continuare importul de produse din carne de porc tratate termic. Filipine a notificat restricții temporare pentru Ungaria  în iunie 2018 și pentru Letonia, România și Polonia, în august 2018. Din punct de vedere comecial, Belgia se pare a fi cea mai afectată.

Depistarea pestei porcine africane a venit pe fondul unui declin comercial din anul  2017, cu un export de carne de porc redus cu – 29,2% față de 2016. Astfel, la finele anului 2017, Belgia se afla pe locul 8 în topul primilor 15 exportatori din lume, cu un volum de export de 4.8% din totalul celor 15 și o valoare de 1.4 bilioane dolari. Europa este un mare exportator de carne de porc – iar statele membre mari producătoare vor pierde enorm, dacă guvernele din întreaga lume vor impune  interdicții de import, datorate pestei porcine africane.

În 2016, UE a produs un total de 23,6 milioane de tone  de carne de porc, reprezentând 20% din producția mondială. Din ce a produs, Europa  a exportat 4,16 milioane de tone partenerilor comerciali din toată lumea, respcetiv 17,6% din producția realizată

Analiză realizată de Dr. Mary Pană – Președinte ACEBOP

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *