Piața semințelor de porumb începe să se reechilibreze

Într-o perioadă în care lucrările de recoltare a porumbului sunt pe punctul de a se încheia, FNPSMS (Federația Națională a Producției de Semințe de Porumb și de Sorg) anunță o scădere a stocurilor europene de semințe de porumb, pentru cel de-al doilea an consecutiv. Deși în anul de producție 2017-2018, activitatea de multiplicare din U.E. a stagnat, pe fondul unei piețe de porumb-boabe și siloz stabile în momentul însămânțărilor din 2018, suprafețele europene de porumb de sămânță înființate în acest an pentru piața anului 2019 înregistrează o revenire de 7 %. În condițiile unor producții medii estimate a atinge 100 % din obiective la nivel european și ale unor semnale pozitive pe piața de porumb-boabe și porumb siloz, pentru însămânțările din 2019, consumul stocurilor continuă.

 Sub aspectul producției, Franța își consolidează poziția de lider, cu o suprafață de 58 500 ha și rezultate de producție care ating 97 % din obiective, făcând dovada unui sector puternic, în ciuda unui an deosebit de complicat din punct de vedere meteorologic. Deși Polonia și Rusia – furnizori europeni majori – întâmpină dificultăți, aceste două țări vor răspunde „prezent” pe piață, cu un disponibil de export cert și suficient pentru o piață în revenire, pe care se cere în continuare material genetic de cea mai bună calitate.

În Europa Occidentală, răsăririle dificile constatate la rapiță și la cerealele păioase deschid perspective favorabile pentru porumbul-boabe. Seceta din 2018 a îngreunat refacerea stocurilor de furaj din Europa de Nord, fapt ce justifică creșterea însămânțărilor cu porumb-siloz. În est, porumbul redevine competitiv, putând înregistra creșteri la însămânțările viitoare din Rusia și România, în timp ce tendința ascendentă va continua și în Ucraina, datorită cererii de export.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *