Plângere la Comisia Europeană împotriva sacrificării mieilor direct la fermă

Animals International și Animals Angels avertizează ANSVSA că derogarea prin care permit în acest an sacrificarea ovinelor și caprinelor de Paște direct la fermă pentru comercializare este ilegală. Organizațiile internationale pentru protecția animalelor au depus astăzi o plângere la Comisia Europeană pentru anularea acestei derogări.

Fermele nu au lucrători echipați și instruiți pentru ucidere. ANSVSA a legalizat o barbarie demnă de epoca de piatră, încălcându-și menirea pentru care își desfășoară activitatea, protecția animalelor”, acuză Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Decizia ANSVSA vine ca soluție la pandemia Covid-19, dar reprezintă o  încălcare a regulamentului CE 1099/2009 privind protecția animalelor în timpul sacrificării. ”Mieii vor îndura o suferință inutilă din cauza lipsei echipamentelor necesare și de instruire a lucrătorilor. Nu există echipamente de asomare și de retenție a animalelor la ferme. Îi vor lega cu frânghii și le vor tăia beragata pe viu. Nimeni nu îi va verifica deoarece nu există suficientă capacitate de control.”, avertizează Păun.

Ne exprimăm dezacordul față de ordinul ANSVSA. Am denunțat ani la rând încălcarea legislației în lipsa acestei derogări. Am documentat abuzuri la manipularea animalelor, lipsa echipamentelor de retenție, asomare defectuoasă, durata mare de timp între asomare și tăiere, tranșarea animalului când încă era viu, lipsa de instruire chiar și la veterinarii aflați în control, dar și a măcelarilor. Acum că au lăsat chiar și fermierii să ucidă mieii pe loc ne confruntăm cu un masacru legalizat”, a spus Silvia Meriggi, project manager al Animals Angels.

În opinia celor 2 organizații, starea de urgență cauzată e Covid-19 nu justifică derogarea ANSVSA de la Reg CE 1099/2009. Legislația europeană permite sacrificarea animalelor pentru carne se poate face doar în locuri autorizate (abatoare) și de către persoane instruite, obligații care nu pot fi asigurate la ferme. Problema distanțelor mari de la ferme la abatoare invocată de ANSVSA este una veche în România, iar derogarea nu o va rezolva ci va încuraja doar regulile de igienă și de bunăstare animală. ”Sacrificarea la ferme nu va preveni oamenii să interacționeze direct. Din contră, îi va expune la Coronavirus. Pentru a reduce riscurile, fermierii ar putea duce mieii la abatoarele autorizate și apoi să vândă carnea prin mijloace autorizate unde oamenii poartă mască, mănuși, păstrează distanța, iar poliția patruleză.”,a adăugat Meriggi.

Animals International și Animals Angels cer:

  • Comisiei Europene să anuleze derogarea ANSVSA și să ancheteze respectarea Regulamentului EC 1099/2009 în România pe durata sărbătorilor de Paște la sacrificarea mielilor
  • ANSVSA să comunice public rezultatele controalelor la nivel național din perioada 30.03.2020 – 18.04.2020 care vizează verificarea respectării legislației pentru bunăstarea animalelor și sănătății publice în timpul transportului, sacrificării și comercializării mielului de Paște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *