PRO AGRO: Se dorește instaurarea panicii printre producatorii de carne

Membrii Federației Naționale PRO AGRO atrag atenția asupra faptului că majoritatea reteilerilor au mărit achizițiile intracomunitare de carne, în defavoarea cărnii românești, în condițiile evoluției focarelor de pestă porcină africană în țara noastră. Aceștia solicită sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin instituțiile pe care le coordonează, să intervină în aceste momente grele pentru crescătorii de porci din România.

„Considerăm că scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc suine în România, prin practicarea unor prețuri de dumping. Motivul invocat de marile rețele de distribuție, respectiv scăderea drastică a cererii pe piața internă, nu este justificat. Noi fermierii știm că se dorește instaurarea panicii printre producătorii de carne, prin lipsa comenzilor și aducerea unor cantități mari de carne din alte state.  În numele fermierilor noștri, îi rugăm pe reteileri să își îndrepte atenția asupra cărnii și a produselor românești din carne, să sprijine filiera cărnii de porc în aceste momente grele. Suntem conștienți de faptul că nu putem obliga retailerii să cumpere, dar vrem diferențiere la raft a cărnii românești vrac de cea străină și să lăsăm consumatorul nostru să aleagă” – spun reprezentanții PRO AGRO.

Pesta porcină africană nu se transmite la om și nu afectează sănătatea. Din discuțiile purtate cu dr. Mary Pană, președinte ACEBOP și vicepreședinte PRO AGRO, precum și cu alți experți veterinari, avem siguranța că  pe raftul magazinelor nu poate ajunge decât carne sănătoasă – fiind interzisă  vânzarea porcilor care au contactat această boală.

Avem în acest moment în evoluţie 626 de focare de pestă porcină africană, localizate în 8 județe (Tulcea, Constanța, Bihor, Satu Mare, Brăila, Ialomița, Sălaj, Galați). Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a estimat că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane sunt de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *