Protest în fața Guvernului pentru susținerea pieței locale și a micilor producători

O amplă alianță a țăranilor, țărăncilor și micilor producători vor fi prezenți în fața Guvernului pentru a protesta împotriva închiderii piețelor locale, în data de miercuri – 18 noiembrie, între orele 11:00-13:00. Protestul va fi organizat în condițiile impuse de Starea de Alertă.

„Nici în acest moment Guvernul nu a ascultat vocea țăranilor, după mai bine de o săptămână de proteste ad-hoc în piețe și numeroase solicitări transmise pe cale oficială de organizațiile de mici producători. Piețele locale din România (piețe și hale agroalimentare din spații închise) sunt în continuare închise. O parte dintre țăranii și țărăncile din aceste piețe au fost evacuați în frig și ploaie, fără condiții minime de igienă (ex. acces la apă), iar cealaltă parte nu are nicio formă de acces la piață. Prin situația creată, țăranii au suferit pierderi însemnate cu multiple efecte economice, sociale și asupra sănătății, aruncând în haos propriile eforturi ale Guvernului de a răspunde eficient noului val de Covid-19” – se arată în comunicatul de presă transmis de organizatori.

Prin acest protest, aceștia trag un semnal de alarmă Guvernului și solicită în regim de urgență: 

  1. Revizuirea Hotărârii de Guvern nr. 935/2020 publicată în M.Of din 06.11.2020, precum și sprijinul Guvernului și al autorităților locale pentru menținerea deschisă a tuturor piețelor, halelor agroalimentare și târgurilor locale, închise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, în condiții îmbunătățite de siguranță sanitară pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-COV-2, așa cum se întâmplă în toate țările din Uniunea Europeană.
  1. Sprijinirea urgentă și strategică a pieței locale și a lanțurilor scurte alimentare în condiții de siguranță pentru sănătatea publică. Inclusiv compensarea pierderilor suferite de țărani și micii producători afectați de închiderea piețelor din spații închise, stabilite de comun acord prin consultarea cu asociațiile de mici producători.
  1. Accesul la piață pentru micii producători.
  1. Respectarea obligațiilor internaționale pentru drepturile omului în sectorul agroalimentar.
  1. Participarea țăranilor și a micilor producători la luarea deciziilor și dialog permanent cu autoritățile la nivel central.

Lista integrală a revendicărilor țăranilor și micilor producători va fi publicată miercuri, 18 noiembrie. Această listă va fi una deschisă și va conține soluții și propuneri concrete, precum și o metodologie de lucru și dialog cu autoritățile.

„Este momentul ca toți factorii de decizie și toate partidele politice să își îndrepte atenția și solidaritatea către mediul rural, punând interesul public mai presus de ambițiile electorale” – transmit organizatorii protestului.

Oragnizații care participă la protest:

Uniunea Salvăm Țăranul Român

Asociația Eco Ruralis

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt

Asociația Fermierilor Utilizatori De Automate De Lapte Crud din România

Federaţia asociaţiilor apicole din România – ROMAPIS

Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură

Federația Națională a Lucrătorilor

Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale

Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat

Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița

Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt

Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *