Ridicarea restricției la vânătoarea de mistreți, o măsură aplicată prea târziu pentru fermieri

Au apărut primele reacții după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros a anunțat ridicarea restricțiilor privind vânătoarea de mistreți în România. Cunoscutul fermier Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici, din județul Arad consideră că această măsură a venit prea târziu în condițiile în care românii consumă 70 % carne de import și producătorii români pot asigura doar 30% din necesar.

După cum a anunțat ministrul Agriculturii, în cadrul unui brief de presă, transmis live de către MADR în mediul online, se pregătește o nouă Ordonanță Militară care va permite împușcarea porcilor mistreți  pe perioada stării de urgență. ”În următoarea Ordonanță Militară este necesar să revenim asupra deciziei de a opri vânătoarea la mistreți. Aceasta ar fi necesară să înceapă din două motive: în primul rând, pentru controlul populației de mistreți, care ne-ar ajuta foarte mult la combaterea și răspândirea pestei porcine africane, dar pe de altă parte încep să producă pagube în producțiile agricole vegetale care oricum sunt afectate grav și de secetă. Din aceste două motive, în următoarea Ordonanță Militară, cu siguranță o să deschidem vânătoarea la mistreți”- a declarat ministrul Adrian Oros.

La începutul lunii aprilie, 203 localități din 27 de județe, cu un număr de 443 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A) erau afectate de Pesta Porcină Africană (PPA), conform datelor ANSVSA. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 652.274 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.423 de cazuri la mistreți, principalul vector de raspândire a bolii, după cum spun fermierii. În 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *