România deschide exportul cu oi vii în Golful Persic, Animals International avertizează că oile vor muri pe drum

Organizația pentru protecția animalelor Animals International este indignată de anunțul Secretarului de Stat, Daniel Botănoiu potrivit căruia România va exporta 200.000 de oi vii și 10.000 de bovine în 2019 în țările din Golful Persic, în ciuda avertismentului oficial trimis in luna iulie Ministerului Agriculturii de către ONG.

Premierul nostru s-a dus personal în Golf în octombrie pentru a se întâlni cu Al Mawasi, o companie criminală, interzisă în Australia. Compania, disperată să găsească o nouă sursă de oi, a primit-o pe doamna Dăncilă cu ușile deschise, iar în noiembrie Al Mawashi a venit în România și a bătut palma cu secretarul de stat Daniel Botănoiu, care astfel și-a asumat răspunderea pentru ce se va întâmpla cu 200.000 de oi și 10.000 de viței în primul an. Eu numesc această acțiune a Guvernului României nimic mai puțin decat trădare a animalelor noastre, a fermierilor, a economiei și a reputației țării noastre„, a acuzat Paun.

Acordul comercial a fost perfectat după ce Australia a oprit exportul de ovine vii în timpul verii din Orientul Mijlociu din cauză că milioane de oi au suferit  din cauza căldurii excesive de pe vapoare, multe dintre ele pierind  pe drum. Imagini șocante ale animalelor literalmente coapte de vii de căldura excesivă, în timp ce navele intrau în Golful Persic, au făcut înconjurul lumii și au condus la inițierea a numeroase proiecte de legi de interzicere a comerțului cu oi vii, în Parlamentul australian. Vara din Golful Persic durează din mai până în septembrie și este cunoscută drept cea mai fierbinte de pe Planetă, temperaturile maxime ajungând până la 56˚C la umbră și nu coboară sub 30˚C nici măcar în timpul nopții. Legislația UE aplicabilă și după granițele UE pentru transportul animalelor nu permite aprobarea de jurnale de călătorie când sunt prognozate temperaturi de peste 30˚C,

„Al Mawashi este importatorul Golfului, responsabil pentru moartea a un milion și jumătate de oi australiene pe navele lor. Acum li se interzice prin lege să încarce oi australiene pe navele lor în sezonul de vară extremă și ne-am pomenit cu ei aici să încarce oi românești pe vapoarele morții. Dacă Guvernul României dorește să respecte normele UE, atunci nu va exporta animale vii între mai și septembrie când va fi permanent peste 30 de grade”, a avertizat Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

În luna iulie, Animals International a trimis o scrisoare oficială Ministerului Agriculturii din România, avertizând că Al Mawashi ar putea veni în România să ia animale vii, după ce Australia și-a închis porțile. Guvernul român a primit de asemenea acces la filmările și informațiile obținute pe durata a cinci curse ale celui mai performant vapor folosit de Al Mawashi, nava Awassi Express pe care au pierit de căldură cel puțin 4000 de oi. Filmările explicite arată că ovinele mor de cald, gâfâind pentru oxigen, sufocate în propriile dejecții, incapabile să se odihnească și să ajungă la hrană sau apă.

Dovezile documentate de un membru curajos al echipajului care a devenit informator pentru Animals International dezvăluie suferințele animalelor, pe care Al Mawashi le știa și le-a tolerat de zeci de ani, până când filmările au fost publicate.

Imaginile șocante de la bordul navei care au dus la o adevarată revoltă la nivel național în Australia sunt disponibile aici pentru a fi folosite de către mass-media din România: https://animalsaustralia-media.org/uploads/dezastru-export-golful-persic/

„Am trimis încă din vară aceste dovezi ministrului Daea, dar el și premierul Dăncilă au ales să-și închidă ochii și să trimită olie în cunoștință de cauză la o suferință îngrozitoare și inevitabilă. Aceste vapoare se transformă literalmente în cuptoare în care animalele se coc de vii în timpul lunilor de vară extremă din Orientul Mijlociu (mai-septembrie). Companiile care se pregătesc să provoace astfel de suferințe oribile animalelor ar trebui să fie urmărite penal, nu să fie recompensate cu tranzacții comerciale.

Vom cere medicilor veterinari români să luăm o poziție împreună, asa cum au făcut veterinarii australieni și să spunem că este complet inacceptabil să supunem animalele la această suferință și la o moarte prelungită și îngrozitoare.

Producătorii români vor fi indignați că guvernul nu a negociat exportul de produse cu valoare adăugată, precum carnea, ci transportul de animale vii. Facem publice aceste imagini neplăcute deoarece este ultima șansă de a stopa acest comerț crud înainte ca primul vapor al morții să plece din portul Midia.”, explică Paun.

Animals International a lansat recent primul studiu economic care demonstrează că, dacă Romania ar exporta carne refrigerată mai degrabă decât animale vii, ar crea 5311 locuri de munca directe și ar adăuga economiei românești 46,26 milioane de euro anual. Calculele au fost făcute în conformitate cu o eliminare treptată a exportului cu ovine și bovine vii până în anul 2022.

Acesta este primul studiu de acest fel din România și confirmă avantajele economice pentru România prin eliminare treptată a comerțului cu exporturi vii„, a spus Păun.

Prin prelucrarea superioară a resurselor sale, indiferent dacă este vorba de petrol, lemn sau animale, se creează baza pentru noi locuri de muncă și păstrarea mai multor bani în România„, a declarat Claudiu Cazacu, analistul economic care a realizat studiul.

Rezumatul studiului este disponibil aici: https://animalsaustralia-media.org/uploads/dezastru-export-golful-persic/

Prin exportul a mai mult de 2,4 milioane de oi și capre anul trecut, România a devenit cel mai mare exportator de ovine din lume.

Nu este nimic de mândrie aici. Este rușinos să fii lider mondial într-o industrie crudă cu animalele. Alte țări dezbat și se distanțează de exportul cu animale vii deoarece societatea nu mai acceptă cruzimea inutilă asupra animalelor. Nici o țară civilizată nu mai dorește să permită animalelor sale să fie expuse riscului de a muri pe nave în căldura extremă a Orientului Mijlociu. Australia a spus <<nu>>  acestui lucru – și așa trebuie sa faca si România – în caz contrar, reputația noastră internațională, și așa pătată, va avea de suferit„, a concluzionat Păun.

Animals International solicită prim-ministrului Viorica Dancilă să nu permită exportul cu animale vii în Orientul Mijlociu pe timpul verii (mai – septembrie) și să exporte în schimb produse cu valoare adăugată, precum carnea congelată sau refrigerată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *