Începând cu data de 06.07.2018 produsul ”Salată cu icre de știucă de Tulcea” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale*.
Dreptul de utilizare a logo-ului național cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7. Pești, moluște și crustacee proaspete și produse derivate cu denumirea de Salată cu icre de știucă de Tulcea revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al județului Tulcea care respectă prevederile din caietul de sarcini și sunt supuși controlului și certificării unui Organism de Inspecție și Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului. Autoritatea competentă responsabilă cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului naţional este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) conform art. 2 alin.(c) din Hotărârea nr.152/2015.
Asociația RO-PESCADOR, grupul aplicant al producătorilor și procesatorilor produsului ”Salată cu icre de știucă de Tulcea” din arealul geografic trebuie să desfășoare activităţi de informare şi promovare care să vizeze informarea consumatorilor în privinţa proprietăţilor produselor care oferă valoare adăugată, va monitoriza utilizarea comercială a denumirii ”Salată cu icre de știucă de Tulcea”, va lua măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate național.
Salata cu icre de știucă de Tulcea este o cremă de culoare alb, alb-gălbui obţinută din minim 29% icre din care min. 15% icre de ştiucă cu bobul întreg şi 14% icre de pește deltaic (specii din familia Cyprinidae – caras, babușcă, roșioară, icre de crap neformate – și familia Percidae – șalău, biban), în amestec cu ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, sare gemă neiodată și zeamă de lămâie.
Salata cu icre de știucă de Tulcea este specifică prin rețetă, materii prime, ingrediente și metoda de preparare. Conform rețetei tradiționale are o proporție specifică de 29% icre, formată din minim 15% icre de știucă și 14% icre de pește deltaic.
România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei și produsul Telemea de Ibănești înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.). La Comisia Europeană se află depuse documentațiile a patru produse pentru dobândirea protecției europene Indicație Geografică Protejată, trei produse sunt în analiză: Cârnați de Pleșcoi, Caşcaval de Săveni, Telemeaua de Sibiu și în fază de opoziție europeană produsul Scrumbie de Dunăre afumată.