Scad efectivele de porcine din UE, șapte țări afectate de pesta porcină africană

Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, europarlamentarul român Gabriela Zoană, a luat cuvântul în plenul Parlamentului de la Strasbourg cu privire la măsurile luate pentru eradicarea focarelor de pestă porcină: ”România face tot posibilul pentru a pune în aplicare în mod cât mai eficient normele europene de limitare a efectelor focarelor de pestă porcină africană și depune toate eforturile pentru a stopa și eradica răspândirea acestora”.

În același timp, europarlamentarul român a tras un semnal de alarmă referitor la pericolul reducerii drastice a efectivelor de porci în Europa din cauza pestei porcine africane și a solicitat implicarea Comisiei Europene în sprijinirea țărilor aflate în dificultate.

”Aș dori să trag un semnal de alarmă referitor la pericolul reducerii drastice a efectivelor de porci în Europa din cauza acestei boli, situație care riscă să afecteze securitatea alimentară a cetățenilor Uniunii Europene, motiv pentru care consider că executivul european trebuie să ia măsuri pentru a activa fondurile de rezervă necesare pentru o intervenție rapidă în statele afectate. Vă readuc aminte că, dacă un stat membru are o problemă, înseamnă că întreaga Uniune se confruntă cu aceeași problemă. Consider că, în situația de față Uniunea Europeană ar trebui să fie mult mai implicată,” a declarat europarlamentarul român.

Săptămâna trecută Gabriela Zoană a avut întâlniri atât cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, cât și cu comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, care au asigurat-o de faptul că monitorizează îndeaproape evoluția situației și că vor sprijini țările aflate în dificultate.

Pesta porcina africană a cauzat și continuă să producă daune importante crescătorilor europeni de suine în țări precum Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, România și Bulgaria, existând pericolul ca aceasta să se extindă în Belgia și Franța, dar și în alte țări care nu sunt membre UE.

Conform Institutului Național de Statistică, în România anului 2017 când sectorul de creștere a porcinelor înregistrase doar un caz de pestă porcină africană, numărul total de porcine și efectivul matcă (scroafe de prăsilă) au scăzut cu 6,4%, respectiv cu 3,1%. Dacă în 2016 exista un efectiv de 4. 707.700  capete de porcine, la 1 decembrie 2017 în România mai existau doar 4.400.000 porci, mai puțin cu 301.700 față de anul precedent. La efectivele de porcine, România s-a situat în 2017 pe locul zece în Uniunea Europeană, după Spania, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia, Belgia și Regatul Unit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *